Studiul si practica “Secretului Florii de Aur”

Publicat - de | 7 comentarii

1. Ce carte este „Secretul florii de aur”?

„Secretul florii de aur” este o carte clasică a alchimiei interne taoiste. Ea este inclusă în „Rezumatul canonului daoist” şi în „Apendicele canonului daoist”, între cele două ediţii ale „Rezumatului” şi ale „Apendicelui” existănd însă câteva mici diferenţe. Ambele conţin 13 capitole, temele corespund, dar între textul primului capitol al celor două ediţii există anumite diferenţe. În general, între cele două ediţii nu există diferenţe majore, prin urmare deosebirile nu va vor influenţa practica.

„Secretul florii de aur” este o carte clasică a cultivării de sine, ea expune în mod direct Alchimia Internă, dar nu pune accentul pe teoria profundă. Deoarece în „Canonul taoist” (道藏) această carte este intitulată „Lu Zu Xiantian Yiqi Taiyi Jinhua Zongzhi” (吕祖先天一气太乙金华宗旨 Doctrina Marelui Unu şi a Suflului Unitar Primordial, a Patriarhului Lu), oamenii îl consideră pe Lu Dongbin (吕洞宾) ca fiind autorul ei. Dar la o cercetare atentă, acest lucru nu este posibil, deoarece fiecare capitol se deschide cu expresii precum: „patriarhul Lu a spus, sau suveranul Lu a spus”, Lu Dongbin nu putea să se autointituleze „patriarhul Lu” sau „suveranul Lu”.

În primul capitol al cărţii apare următoarea frază: „După constituirea Căii de către Taishang, Donghua a transmis-o mai departe lui Yan, Quanzhendao (Şcoala Realităţii Complete) s-a răspândit în toată China, apoi s-a împărţit în două mari tradiţii, cea din Nord şi cea din Sud”. Acest pasaj se referă la istoria transmisiei şi a cărţii. ”Taishang” (太上) este Lao-zi (老子) , “Donghua” (东华) sau „Donghuadijun” (东华帝君) este Wang Xuanpu (王玄浦) din timpul dinastiei Han, cel care a transmis aceste metode lui Lu Dongbin (sau Lu Yan) din timpul dinastiei Tang. În timpul dinastiei Song (960-1279, n.tr.), taoismul s-a divizat în ramura din Nord şi cea din Sud. Cea mai reprezentativă şcoală a ramurii din Nord este Quanzhendao (Şcoala Realităţii Complete) întemeiată de Wang Chongyang. Ea s-a format în epoca Song de Sud (1127-1279, n.tr.), adică cu aproximativ trei sute de ani mai târziu decât epoca în care a trăit Lu Dongbin (dinastia Tang). În text este deja menţionată ramura de Nord şi cea de Sud şi Quanzhendao (Şcoala Realităţii Complete), atunci cum ar fi putut oare Lu Dongbin să consemneze în carte nişte fapte petrecute cu trei sute de ani după moartea sa?

Prin urmare, cartea „Secretul florii de aur” nu poate fi opera lui Lu Dongbin, dar o explicaţie logică a faptului că fiecare capitol al cărţii se deschide cu expresia „patriarhul Lu a spus”, ar fi aceea că metoda şi principiile de bază expuse în „Secretul florii de aur” au fost într-adevăr transmise de Lu Dongbin, dar textul în sine probabil a fost alcătuit de un maestru al școlii Quanzhendao (posibil Wang Chongyang), din timpul dinastiei Song de Sud, cu trei sute de ani şi mai bine după moartea lui Lu Dongbin.

Pag < 1 2 3 4 5 6 >
Publicat sub: Seminarii | Vizibil de la nivelul : Visitor

7 comentarii

Lasa un raspuns
Utilizatorii trebuie să fie înregistrați și autentificați pentru a scrie comentarii.
Log in to Reply
Articole recomandate