Despre Xing Shen Zhuang (1)

Publicat - de | 3 comentarii

Xing Shen Zhuang este o metodă chinezească tradiţională de cultivare a sănătăţii care s-a dezvoltat în contextul practicilor taoiste.

Această metodă îşi propune reunificarea conştiinţei, a sufletului (Shen), cu corpul fizic (Xing).

Reformulând am putea spune că această practică reface „legăturile” profunde şi invizibile al sufletului şi minţii cu corpul fizic, prin îmbunătăţirea stării de sănătate a acestuia, acţionând în principal asupra coloanei vertebrale.

Practica are trei etape fundamentale:

  • armonizarea corpului fizic – Tiao Shen;
  • armonizarea şi echilibrarea respiraţiei – Tiao Xi;
  • armonizarea şi echilibrarea ansamblului minte-inimă – Tiao Xin.

Armonizarea corpului se face prin intermediul unui set de exerciţii, cu focalizare specială a atenţiei – pe parcursul exersării setului de exerciţii – asupra coloanei vertebrale, elementul central al fiinţei umane. Se urmăreşte „reeducarea” corpului, obţinerea unei poziţii corecte a tuturor vertebrelor şi oaselor, concomitent cu menţinerea şi aprofundarea relaxării musculare.

Coloana vertebrala este o structură osoasă (vertebre şi ligamente) cu rol de: (1) protecţie a măduvei spinării, (2) menţinere a poziţiei verticale a corpului.

Coloana vertebrala este împărţită în 4 regiuni:

  1. Cervicală (C) – 7 vertebre şi 8 nervi spinali
  2. Toracică (T) – 12 vertebre şi 12 nervi spinali
  3. Lombară (L) – 5 vertebre şi 5 nervi spinali
  4. Sacrală (S) – 9 vertebre sacrum şi coccis şi 6 nervi spinali

Măduva spinării este extensie a creierului, un mănunchi de fibre nervoase care fac legătura dintre creier şi muşchi, piele şi organele interne; se întinde de la C1 – L2.

O ilustrare foarte bună a relaţiei dintre diferitele zone ale coloanei vertebrale şi starea de sănătate a diferitelor părţi ale corpului fizic se găseşte într-o prezentare interactivă la adresa http://www.chiroone.net/interactive-spine.

Practica Xing Shen Zhuang în varianta medicală în spitalele din China a demonstrat efecte de decompresie a discurilor intervertebrale, de lungire şi detensionare a muşchilor vertebrali. Aceste exerciţii sunt folosite ca metodă de prevenire şi vindecare a osteoporozei, a artritei, a dureri lombare, a malformaţiilor şi deformaţiilor coloanei vertebrale (scolioză, cifoză, spondiloză), dereglări ale metabolismului şi ale sistemelor digestiv, cardio-vascular şi respirator.

Persoanele care urmează o cale spirituală vor aprecia în mod deosebit acest ansamblu de exerciţii. Majoritatea formelor de meditaţie implică imobilizarea corpului pe perioade lungi de timp într-o poziţie în care coloana vertebrală este verticală iar corpul trebuie menţinut relaxat. Xing Shen Zhuang oferă o strategie de obţinere a acestor cerinţe de bază: poziţie corectă şi relaxare. Tocmai de aceea Xing Shen Zhuang este considerat în multe şcoli taoiste drept o „formă de punere a fundaţiei”.

Gradat verticalitatea corporală obţinută pe baza exersării Xing Shen Zhuang va duce la „verticalitatea” inimii şi a minţii cu efecte benefice în starea de sănătate şi în viaţa practicanţilor acestei metode.

Publicat sub: General | Vizibil de la nivelul : Visitor

3 comentarii

Lasa un raspuns
Utilizatorii trebuie să fie înregistrați și autentificați pentru a scrie comentarii.
Log in to Reply
Un dicționar WikiTip